INTERKOMMUNALT ARKIV FOR BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK IKS
Home Page
A A

Sigarer mot astma

I gode gamle dager kunne du få sigarer dekket av det offentlige om du led av astma. I forhandlingsprotokollen til Sandsvær fattigstyre finner vi flere utbetalinger til støtte for kjøp av «cigarer» på 1890-tallet. Dette fremstår utvilsomt som noe besynderlig, men så er det i dette tilfellet tale om «astmacigarer»; en type sigar som ble brukt til å mildne astma-anfall. 

I forhandlingsprotokollen til Sandsvær fattigstyre finner vi flere utbetalinger til støtte for kjøp av «cigarer» på 1890-tallet. Dette fremstår utvilsomt som noe besynderlig, men så er det i dette tilfellet tale om «astmacigarer»; en type sigar som ble brukt til å mildne astma-anfall. Sigaren bestod hovedsakelig av salpeter og stramonium (piggeple). Den medisinske bruken av piggeple mot astma stammer visstnok fra ayurvedisk medisin og ble brakt til vesten gjennom det britiske Ostindiske kompani. Piggeple er også et hallusinogen som gir intense synsopplevelser og er historisk blant annet brukt av urfolk og trollmenn til å oppnå «seende» tilstander. For eksempel brukes planten på Haiti når vodou-prestene skal lage zombier. Planten er dødelig med marginal overdosering.

I 1896 er siste etterskudds dekning av utgifter til astmasigarer for tidligere gruvearbeider Lars B., samtidig blir utgiftene til hans begravelse dekket med 13 kroner. Om det var medisinen eller alderen som var dødsårsaken vites ikke.

Det er for øvrig ikke bare sigarer til medisinsk bruk som fattigstyret sponset. Det hendte også at fattige fikk tildelt midler til tobakk. Det er ikke bare synet på sosial understøttelse som har endret seg.

Bjørn Ole Hovda